In de sterke tweede klasse wam vandaag zwakke broeder Triaz op bezoek in de Proosdijhal. Een ploeg die je zeker niet mag onderschatten met pittige dames en snelle, sterke heren die hoofdzakelijk voor het schot gaan. Vanuit het recente verleden een beladen duel met daarbij nu nog de druk dat eigenlijk alleen een overwinning telde. VZOD/FIQAS wist dus wat het te doen stond en dit moest gebeuren zonder de geblesseerde Eric Spaargaren. Voor hem speelde de weer net van een blessure herstelde Martijn Vervark.

Het team van trainer/coach Cor Loef schoot in ieder geval voortvarend uit de startblokken en stond na een kwartier op een riante 5-0 voorsprong. Al deze treffers werden door Kudelstaartse dames gemaakt, die uit alle hoeken en standen hun opponenten overrompelden. Kort daarna maakte Triaz haar eerste treffer, gevolgd door nog één en nog één. VZOD moest even slikken en begon het spoor enigszins kwijt te raken, terwijl Triaz juist bloed rook. De aanval bij VZOD stokte en Triaz wist de stand gelijk te trekken: 5-5. De comfortabele voorsprong was als sneeuw voor de zon verdwenen en de Kudelstaarters konden weer vanaf nul beginnen. Dat zou nog een hele opgave worden, want eerst moest het negatieve tij gekeerd worden. De ijzersterk spelende Thomas van der Zwaard ging vanmiddag voorop in de strijd en scoorde de bevrijdende 6-5. Ook het verzilveren van een strafworp , verkregen door Dineke de Boer-Westerhof, was aan hem wel besteed: 7-5. Toch wist Triaz nog tweemaal te scoren en gingen beide teams rusten met 7-7. In de rust had coach Loef de gelegenheid om zijn team weer vol passie op het juiste spoor te zetten.

Na rust ontspon zich een duel op het scherpst van de snede waarin de kansen regelmatig keerden. Na de 10-10 van de Boer-Westerhof wist Triaz weer op voorsprong te komen en moest VZOD/FIQAS opnieuw in de achtervolging. Dit lukte door treffers van Jessica Zijerveld en opnieuw van der Zwaard vanachter de korf: 12-12. Triaz verdedigde echter strak en gunden de aanvallers van VZOD weinig tijd en ruimte. En omdat de Amsterdammers in de aanval ook met scherp schoten werd het een onverwacht spannende wedstrijd. Na een treffer van Triaz scoorde VZOD/FIQAS door Vervark, de Boer-Westerhof en weer de aanvallend op dreef zijnde Zijerveld driemaal op rij en leek VZOD in veilige haven te zijn: 15-13. Triaz zuchtte en steunde onder de geleverde inspanningen maar brak nog niet, ook zij wisten driemaal te scoren: 15-16. Coach Loef bracht Arian ‘Henkie’ Maat in het veld voor Wouter Vermeulen. De Amsterdammers waren hier niet direct van onder de indruk en scoorden de 15-17. Onder aanvoering van de luid toeterende en trommelende jeugd op de tribune rechtte VZOD nog éénmaal haar rug. Op vijf minuten van het einde zette Chiel van Leeuwen de inhaalrace in: 16-17. En vervolgens was het de geslepen vos Vervark die vanachter de paal een fade-away uit de hoge hoed toverde: 17-17. Toen waren er nog luttele minuten te spelen en was de spanning op de tribune voelbaar. En de veerkracht van de Kudelstaarters werd beloond toen de sterk spelende de Boer-Westerhof, na een flitsende rebound van Maat, de winnende uitwijkbal scoorde: 18-17.

Een overwinning die de geschiedenisboeken in kan als “2016-De Slag om Lijfsbehoud”. Trainer/coach Loef na afloop: “Na een zeer snelle en goede start raken we daarna de weg totaal kwijt en was het zeer moeilijk terug te komen in ons eigen spel. Doordat we hiervan afweken werd het chaotisch en dit kunnen we onszelf verwijten”.  Aanstaande zaterdag de wedstrijd tegen koploper Futura om 16.45 uur in Den Haag.