Wat is Korfbal?

Korfbal is een typische Nederlandse sport. Het is in grote de 5e teamsport van Nederland. Het KNKV (Koninklijke Nederlands Korfbal Verbond) telt momenteel zo’n 100.00 leden. Je speelt korfbal met 4 heren en 4 dames. Korfbal is dan ook de enige teamsport die je gemengd speelt. Korfbal wordt op alle niveaus gespeeld, met verschillende motieven: prestatie, gezondheid en gezelligheid. Het korfbalveld is verdeeld in twee vakken, met in elk vak één paal. Een team bestaat dus uit 4 heren en 4 dames (en eventueel reservespelers).

In elk vak staan 2 heren en 2 dames. Het ene vak gaat aanvallen en het andere gaat verdedigen. De heren en de dames hebben gelijke kansen doordat ieder een eigen tegenstander heeft. Een jongen speelt in principe niet tegen een meisje van de tegenpartij. Na de rust of na twee doelpunten word er steeds van vak gewisseld, het aanvallende vak gaat verdedigen en andersom.

Er is een groot verschil tussen de jongeren en de volwassenen. Bij de pupillen is het veld veel kleiner, de bal kleiner, de korf lager en de wedstrijdduur korter. De senioren, junioren en aspiranten spelen op hetzelfde formaat veld, met dezelfde maat bal en ook de korf heeft dezelfde hoogte, namelijk 3,50 meter. De spelduur is voor de aspiranten wel iets korter. Het doel bij korfbal is om zoveel mogelijk de bal door de korf te gooien en de tegenpartij daarvan te weerhouden door deze te verdedigen.

Korfbal word in 35 landen gespeeld, ook in India bijvoorbeeld. Korfbal kent geen winterstop, maar een zomerstop. De zomerstop is rond juli & augustus omdat er dan een heleboel mensen op vakantie zijn. Vanaf november tot en met februari wordt er in de zaal gespeeld. Elk jaar, in maart, komen zo’n tienduizend korfballers bij elkaar in Ahoy te Rotterdam.. Hier vindt dan de landelijke (Korfballeague) zaalfinale plaats van de junioren en de senioren. Dit is een grote happening in de korfbalwereld. Een traditie in het korfbal zijn de België – Nederland interlands. Deze wedstrijden zijn altijd goed voor veel publiek en spektakel. Nederland en België zijn namelijk al bijna twintig jaar lang de nummers 1 & 2 in WK’s & EK’s.

Maar korfballen bij VZOD is nog meer! Er worden leuke activiteiten georganiseerd, zoals feestjes, kamp, spelavonden etc.

Lidmaatschap Aanvragen

Ben je geïnteresseerd in korfbal en lijkt het jou leuk om te komen korfballen bij c.k.v. VZOD? Neem dan vooral contact met ons secretariaat op! De contactgegevens vind je op de contactpagina. Of meld je direct aan als lid! Het inschrijfformulier en de downloadfolder vind je op de pagina van de Ledenadministratie. Lever het inschrijfformulier in bij de trainer of de Ledenadministratie. Het is mogelijk om eerst een paar keer mee te trainen met een team. Trainingstijden zijn te vinden bij Teams.

Klik hier voor het inschrijfformulier.

Lidmaatschap Opzeggen

Korfbal is een teamsport. Als je overweegt te stoppen met korfballen dan is het vanuit het teambelang vanzelfsprekend dat het seizoen (augustus – juni) wordt afgemaakt. Besluit je om voor volgend seizoen het lidmaatschap, om wat voor reden dan ook, op te zeggen dan dient dit vóór 1 mei te gebeuren. Ook als je tussentijds stopt, zal het seizoen uit (t/m het 4e kwartaal) de contributie betaald moeten worden. Want VZOD moet namelijk ook voor jou contributie betalen aan het KNKV voor het hele korfbalseizoen. Opzeggen kan bij de ledenadministratie.