In 1949 heeft de – toen al bestaande – jeugdvereniging VZOD zich aangemeld bij de CKB, de korfbalbond in Nederland. Vanaf dat moment bestaat de Christelijke Korfbal Vereniging VZOD, in 2019 is dat dus 70 jaar geleden. VZOD staat voor “Vooruitgang Zij Ons Doel”.

Ontstaan dus uit de, in 1946 opgerichte, vrijdagavond jeugdclub in de Chr. Nat. School in de Zuiderlegmeer is het ledental nu uitgegroeid tot rond de 200 leden. Indertijd is gestart met één seniorenteam, jeugdteams zijn daar pas in de 70’er jaren bijgekomen. Toen groeide Kudelstaart flink door de nieuwbouwprojecten en is VZOD actief jeugdleden gaan werven. Nu zijn er aanzienlijk meer jeugdteams dan seniorenteams!

In haar bestaan is VZOD op meerdere plekken gehuisvest: in het begin werd gekorfbald op de grasweides van de boeren in de Zuiderlegmeer. Toentertijd viel VZOD onder Uithoorn en kreeg op enig moment onderdak bij voetbalvereniging KDO in De Kwakel. Toen daar geen ruimte meer was, kon men terecht bij RKDES in Kudelstaart, toen nog gehuisvest waar nu Geerland is.

Toen daar nieuwbouwplannen gesmeed werden, verhuisde RKDES naar de Mijnsherenweg, maar voor VZOD was daar geen plek en verhuisde toen naar het sportveld bij De Bloemhof in Aalsmeer. Niet ideaal, omdat de jeugd steeds per auto naar Aalsmeer gebracht werd om te trainen. Toen De Proosdijhal gebouwd werd in Kudelstaart, werd het aanbod gedaan om op het schoolsportveld naast de sporthal te gaan spelen. En zo werd VZOD een Aalsmeerse vereniging.

In 1985 kreeg VZOD de mogelijkheid om voor het eerst een ‘eigen’ clubhuis te bouwen op het gemeentelijk sportcomplex aan de Mijnsherenweg. Met sloopmateriaal van een oude school in Kudelstaart werd eigenhandig door alle leden samen, een clubhuis gebouwd. Een ultieme, samenbindende prestatie voor een vereniging, waar velen nog bijzonder goede herinneringen aan hebben. In 2002 moest VZOD weer wijken voor nieuwbouw en verhuisde men naar het nieuwe sportpark Calslagen. Hier kwam een einde aan het nomadenbestaan en betrok zij een prachtig eigen, stenen sportcomplex met moderne voorzieningen en 2 kunstgrasvelden. En ook de gezellige kantine waar men na de training of wedstrijd onder het genot van een drankje en hapje kan bijkomen van de sportieve inspanningen. Uit de resten van de oude kantine is nog een blokhut gebouwd, een herinnering aan oude tijden…

Sportief gezien zijn er meerdere hoogtepunten geweest in de historie van VZOD: na het eerste kampioenschap in 1954, volgde later in 1993 het kampioenschap van Nederland voor districtskampioenen. Door de jaren heen zijn de kampioenschappen van de jeugdteams niet meer op één hand te tellen. In het recentere verleden is het vlaggenschip van VZOD in 2014/2015 gepromoveerd naar de 2e klasse. Dit seizoen speelt de seniorenselectie in de derde klasse, maar het team heeft gelukkig het plezier in het spelletje nog niet verloren. Want dat is wat naast sportieve ambities, voorop staat bij VZOD: saamhorigheid, gezelligheid en vriendschap. Dat is door alle jaren heen zo gebleven.