Afgelopen zaterdag was het erop of eronder voor VZOD/FIQAS. Degradatie naar de derde klasse lag op de loer en zelfs bij winst hadden de Kudelstaarters (die vorige week knap wonnen van een concurrent) het niet in eigen hand. Maar alles viel op deze laatste speeldag op zijn plaats en VZOD/FIQAS acteert volgend zaalseizoen opnieuw in de tweede klasse. De wedstrijd die het team van trainer/coach Joe Rijpkema in ieder geval moest winnen was die van vandaag tegen Twist. Vorige keer werd van hen verloren, maar zeker niet kansloos.  Routinier Anika van Os beet de spits af en schoot van afstand raak: 1-0. Een slordige fase met plaatsfouten hielp Twist in het zadel en zij scoorden driemaal in even zovele minuten: 1-3. Thyra Sok en de sterk spelende Van Os brachten VZOD/FIQAS weer langszij, waarna Jeffrey Kunst tweemaal van ver raak knalde en zo de blauwzwarten op 5-3 bracht. Vincent Algra schoot vandaag niet veel maar wel zuiver: 6-3. Maar Twist was niet voor niets vanuit Vlaardingen gekomen en zette onder aanvoering van hun twee ijzersterke heren een sprintje in: 6-6. Gelukkig was het Thomas van der Zwaard die VZOD/FIQAS weer op het juiste spoor bracht met de 7-6, maar het was stuivertje wisselen in deze fase. Door treffers van Kunst en Sok (na doorbraak van Van Os) werd een ruststand van 9-9 bereikt.

Na rust scoorde Twist al snel de 9-10 maar was het Claudia Vervuurt die met een belangrijke en mooie doorloopbal gelijk maakte.  Uiteraard ging VZOD/FIQAS op zoek naar de broodnodige overwinning en Algra en opnieuw Van Os sloegen een belangrijk gaatje naar 12-10. Na een goal van Twist was het de vanmiddag trefzekere Kunst die met zijn vierde de 13-11 scoorde. Maar wederom gaf Twist zich niet gewonnen en hadden zij genoeg aan een beetje ruimte: 13-12. De Kudelstaartse aanval speelde zoals vaker voorspelbare diagonalen die regelmatig onderschept werden en zo kon Twist weer aanleggen, maar gelukkig was bij hen ook het beste er wel van af. Het werd inmiddels een echte strijd en dat kun je wel aan Van der Zwaard overlaten. Met een verzilverde strafworp scoorde hij koelbloedig de belangrijke 14-12. Het aanvalsvak hield in deze periode door reboundkoning Ruben Maat de bal minutenlang in bezit, de bal werd zelfs terug veroverd toen deze verloren dreigde te gaan. Maar helaas geen geluk in de afronding. En als de bal dan één keer naar de aanval van Twist ging, scoorden zij wél gelijk: 14-13. De spanning was om te snijden in de laatste acht minuten, maar beide teams scoorden niet meer waardoor VZOD/FIQAS elkaar juichend in de armen viel, maar nog wel moest wachten op een uitslag van een andere wedstrijd in de poule. Toen die gunstig uitpakte, kon er echt feest gevierd worden en was handhaving (op doelsaldo) in de tweede klasse een feit.

De feestvreugde werd in de kantine nog groter toen bleek dat de concurrent van VZOD/FIQAS 2 (dat zelf glansrijk met 22-11 won van de kampioen) verloren had. Zodoende promoveert het team van de succesvolle trainer/coach Siemko Sok naar de reserve derde klasse.