Na vorige week een relatief zware uitwedstrijd gespeeld te hebben tegen Fortissimo 3 mochten de spelers van VZOD/FiQAS 2 afgelopen zaterdag aantreden tegen het Utrechtse Synergo 7. Een wedstrijd die toch een stuk moeilijker bleek dan vooraf gedacht.

De reserves van VZOD/FIQAS wisten vorige week al afstand te nemen van concurrent De Vinken 2 omdat die niet wist te winnen van DSO 2. Deze week werd het verhaal alleen nog maar mooier. Tijdens de wedstrijd van het vlaggenschip – dat door winst van ZKC ’31 drie punten los staat – werd bekend dat ook directe concurrent Rapid 3 verloren heeft van Fortissimo 3. Dat zou dus betekenen dat als VZOD/FIQAS 2 wist te winnen van Synergo 7 ook zij minimaal 3 punten voorsprong zouden pakken op alle tegenstanders.

Blijdschap alom, maar de wedstrijd moest nog wel gespeeld worden. Dus iedereen sprong in Zaandam of Kudelstaart in de auto om richting Utrecht af te reizen voor de avondwedstrijd. Ook veel publiek reisde mee, iets wat de reserves altijd erg op prijs stellen! Daar aangekomen heerste er een opgelaten sfeer. Drie punten los, dat zou toch wel echt lekker zijn. Maar het zorgde wellicht ook voor een extra spanning.

Bij het inschieten bleek al snel dat er scherpte miste, veel slappe worpen en weinig doelpunten. Coach Attie van Kooij sprak de blauw zwarten vol goede moed toe maar wees hen er wel op dat er bedachtzaam gespeeld moest worden. VZOD/FIQAS 2 kan zowel verdedigend als aanvallend overheersen maar vaak niet tegelijk in één wedstrijd. Tegen Synergo 7, die op het veld nog geen wedstrijd gewonnen hebben, zou het aan beiden kanten van de middenlijn mogelijk moeten zijn. De aanval begon met aanvoerder Anne Verheul, Fenne van der Zwaard, Nils van Os en Steven de Jong terwijl de verdediging bestond uit Hanna Viet, Sharon Uffelie, Tim Alewijnse en Frank van den Berg.

Het aanvalsvak creëerde in de eerste 4 minuten een aantal mooie kansen maar wist die niet om te zetten in een doelpunt. De verdediging was gelukkig direct in staat om de aanval van Synergo telkens snel te onderbreken met een sterke defensieve rebound. Het was uiteindelijk Steven die na 8 minuten de score opende met een schot van afstand. Niet veel later scoorde Anne een goed uitgespeelde en aangespeelde doorloopbal. Na de functiewisseling wist Synergo direct een mooie combinatie te maken met de heren en scoorde uit een schot. Met een 1-2 stand vond Tim het tijd om even aan te zetten. Zijn eerste schot werd door menig toeschouwer al als doelpunt gerekend maar het was uiteindelijk zijn doorloopbal die de 1-3 op het scorebord zette.

De reserves van de reserves zaten tegen de zon in te kijken en hadden het fluitsignaal nodig om te begrijpen dat Fenne de gegeven vrije worp benutte. De twee vrije worpen die ze daarna nog mocht nemen kwamen niet in haar handen terug. Volgens een gerespecteerde supporter van het jaar kwam dat door een overtreding. Ze sprak de wijze woorden “Mag niet! Mag niet!”. Met een kwartier gespeeld te hebben stond het dus 1-4. Vijf minuten later kreeg Tim een doelpunt tegen maar zette die direct weer recht door na de functiewissel zelf een prachtige kans te benutten. Nadat Hanna nog een doelpunt van afstand maakte stond het 2-6. Synergo ging niet akkoord en de dame van Hanna scoorde ook weer van afstand. Nils zorgde nog wel voor de 3-7 stand maar het was de thuispartij die duidelijk de overhand nam in de laatste 10 minuten van de eerste helft. Ze kwamen terug tot een 7-8 ruststand door een verslapping in de verdediging. Alleen Nils wist voor de rust nogmaals te scoren.

In de rust is coach Attie van Kooij zonder twijfel duidelijk geweest over de doelstelling voor de tweede helft. Het was dan ook VZOD/FIQAS 2 dat gedecideerd het spel hervatte en de score uitbouwde tot 7-11 na doelpunten van Tim, Nils en Fenne. Steven en Sharon werden daarna gewisseld voor Wouter en junioren-dame Laura de Jong. Wouter zijn wissel was iets ongelukkiger dan die van Laura, Wouter moest namelijk vrij snel een goal incasseren. Daarna zette de Kudelstaarters weer even aan en scoorde wederom 3 doelpunten in serie, deze keer op naam van Hanna, Fenne & Anne. Na een afstandsschot van Hanna en twee doelpunten tegen toonde het scorebord 10-15. Niet alleen Anne en Hanna maar ook de wissels Laura en Wouter scoorde uiteindelijk voor de 10-19 eindstand. De laatste 2 minuten lag er ondanks de score nog wel veel spanning op de wedstrijd, het publiek hoopte dat de reserves de 20 zouden halen voor de welbekende appeltaart. Helaas kregen ze alleen nog veel net-niet-doelpunten te zien.

Met een 19 doelpunten een prima resultaat maar de verdediging is wederom niet overheersend gebleken. VZOD/FIQAS 2 heeft nadien de wedstrijd nog even besproken in restaurant de Gouden Bogen te Maarssen. De verbeterpunten zullen meegenomen worden naar de thuiswedstrijd tegen DSO uit Alkmaar. DSO 2 deelt na afgelopen zaterdag samen met De Vinken 2 en Rapid 3 de tweede plaats met 13 punten. Het zal dus weer een belangrijke wedstrijd zijn, op de Wim Kan Dreef op