Het Nederlands korfbalteam traint momenteel zes keer per week in voorbereiding op het Wereld Kampioenschap Korfbal in Nederland. Als onderdeel van de voorbereiding reist het team van bondscoach Jan Sjouke van de Bos door het hele land om oefenwedstrijden te spelen, clinics te geven en handtekeningen uit te delen. Ook beachkorfbal behoort tot de voorbereiding van de Nederlandse mannen en vrouwen. Een nieuw concept. In Aalsmeer gaf de groep een demonstratie, waarbij vooral plezier centraal staat.

Beachkorfbal
Er werden drie verschillende soorten spelvormen gespeeld. De wedstrijdjes duurden twee keer vijf minuten met daarin een korte pauze. Hoewel de meeste kunstgrasvelden inmiddels ook op een zandbak lijken is het speelveld van beachkorfbal toch net iets anders. Op het gebruikelijke beachvolleybalveld werden korfbalpalen gemonteerd. Zo kon tijdens de eerste spelvorm, waarin niet acht maar slechts drie deelnemers per team het tegen elkaar opnemen, werd er wel gemengd gekorfbald. Deze variant werd later ook toegepast, maar dan de mannen en de vrouwen gescheiden. De laatste spelvorm was weer gemengd. Eén man en één vrouw vormen een koppel, op vier palen spelen vier koppels wederom een wedstrijd van twee keer vijf minuten.

 

Kijk hier voor de foto’s

Ckv VZOD uit Kudelstaart was zo vriendelijk om de materialen beschikbaar te stellen. Waar ook Van den Bos erg blij mee was. Ook speelden 4 VZOD-ers als team mee. Bos was te spreken over deze nieuwe vorm van korfbal. “Ik ben zelf initiatiefnemer en ik vind beachkorfbal een verrijking voor de beachsporten. Het aanbod wordt steeds groter, als je kijkt naar bijvoorbeeld beachvolleybal. Dat was twintig jaar geleden ook nog helemaal nergens. En nu is het een grote sport op de Olympische Spelen. Ik denk dat die kansen er ook voor het korfbal liggen. Het is nu allemaal nog klein, maar er liggen zeker kansen zowel nationaal als internationaal.”

Promotie
De selectie van Oranje houdt wel van deze nieuwe vorm van korfbal. Van den Bos hoopt dat prominente toeschouwers als Frans Walvis, vicevoorzitter van het IKF, Sietze Fokkema, voorzitter van VZOD, Kees Roodenburg, technisch directeur van het KNKV en Rob Meijer, voorzitter van het korfbalverbond overtuigd raken. “Het is voor het korfbal bovendien een mooie kans om leden te winnen. Het is een erg leuke sport, ik zie veel kansen en maak me er wel warm voor”, aldus de bondscoach die woensdagavond van de gelegenheid gebruik maakte om de sport te promoten.

Vier VZOD-ers, Anika, Josine, Nils en Wouter beleefden de avond van hun leven. Zij speelden tegen het Nederlands team, een kans die je niet snel krijgt. Dit leverde ook voor de vele VZOD-aanhangers langs de kant leuke beelden op. Rollebollen in het zand met Mady Tims, André Kuipers of Jos Roseboom, een niet alledaags tafereel. Wellicht iets wat vaker gaat gebeuren, gezien de reacties van alle betrokkenen.

 

Bron: Tim van Peppen, KNKV