Afgelopen zaterdag speelde VZOD/FIQAS de returnwedstrijd tegen Haarlem. Het team van trainer/coach Gert Krook had de eerste wedstrijd in de slotfase nipt gewonnen, dus Haarlem was gebrand op een revanche, dat moest ook wel anders zouden zij afhaken om promotie in deze poule. Na een achterstand in de rust ging VZOD er na een zinderend slot met de overwinning vandoor en zegevierde met 19-16.

Beide ploegen gingen gelijk furieus van start en na tien minuten stond het 3-3. Haarlem nam toen lichte afstand, maar een mooie kenmerkende actie tussen Ruben Maat en Eric Spaargaren werd door laatst genoemde afgemaakt: 4-5.  In de fase die volgde speelde VZOD aanvallend wat onzorgvuldig met plaatsfouten tot gevolg. Haarlem voelde dit aan en begon afstand te nemen: 4-8. In de zaal is dit geen onoverbrugbare achterstand en Josine Verburg (afstand) en Maat (strafworp) brachten VZOD weer terug: 6-8. De aansluitingstreffer hing in de lucht, maar helaas wist Haarlem aan de andere kant op slag van rust nog te scoren: 6-9.

Onder luide aanmoedigingen van de jeugd van VZOD, gewapend met trommels en accumachine, die er in de tweede helft nog een schepje bovenop deden, kwamen de blauw/zwarten getergd uit de kleedkamer. In vier minuten tijd wisten Thomas van der Zwaard en Verburg de stand gelijk te trekken: 9-9. De beide teams gaven elkaar geen duimbreed toe en de keizers van de rebound (Maat en Van der Zwaard) wonnen onder de paal bijna alle duels, zodat de aanvallen herhaald konden worden. Tegelijk had VZOD verdedigend de zaakjes prima op orde waardoor Haarlem steeds moeizamer tot scoren kwam. Door treffers van Vincent Algra, Miriam Vermeulen, Verburg en de tweede van Laura Viet stond het na een kwartier 13-13.

Het laatste kwartier was bloedstollend, de accumachine bij de jeugd liep op zijn eind, maar de supporters deden er nog een schepje bovenop. In de arena nam VZOD/FIQAS dit over en was het stuivertje wisselen tot 15-15, door afstandsschoten van Van der Zwaard en Joëlle Heil. En opnieuw kwam VZOD achter en weer werd het gelijk, nu door Vermeulen: 16-16. De bloedstollende apotheose was bij iedereen voelbaar in de Proosdijhal. Verburg knalde drie minuten voor tijd van afstand de 17-16 binnen en Haarlem, bij wie de pijp langzaam leeg aan het raken was, zette nog een keertje aan. Echter, het was Heil die de bevrijdende 18-16 er van ver in schoot. Haarlem liep in de laatste minuut murw en verslagen over het veld en Viet bracht in de laatste seconden de verdiende 19-16 eindstand op het scorebord. Trainer/coach Krook was na afloop zeer tevreden en zijn team mag zich nu opmaken voor de kruisfinales nadat er eerst nog een laatste poulewedstrijd gespeeld moet worden. Deze volgende wedstrijd is op 2 april a.s. om 20.40 uur, uit tegen DKV Victoria in Diemen.