De kaarten waren al weken geschud, VZOD is de terechte kampioen en promoveert naar de tweede klasse. Maar het was het team van trainer/coach Frits Visser er alles aan gelegen om ook de laatste wedstrijd van dit prachtige seizoen in winst om te zetten. Dat zou nog eens extra de suprematie van dit sterke collectief benadrukken. De Kudelstaartse korfballers reisden daarvoor af naar Hillegom voor de wedstrijd tegen laagvlieger SDO. In eigen huis, op kunstgras, had VZOD hen gedubbeld en kwamen zij er niet aan te pas. Maar deze keer, op gras, zou het op voorhand een andere wedstrijd worden. In de voorbereiding had trainer/coach Visser zijn team op gras laten trainen om te wennen. Er kan veel moeilijker gestuiterd worden, bal valt gelijk dood, rolt minder ver door, het is een langzamere ondergrond, andere bewegingen, kortom het is zwaarder in veel facetten en al met al is het spel vertragend. Omdat Donja Passies geblesseerd was, maakte Ivana van Limpt vanmiddag verdienstelijk haar officiële debuut. Een schitterend blok van Thomas van der Zwaard op een doorloopbal van zijn tegenstander maakte dat het talrijk opgekomen publiek er gelijk goed voor ging zitten.

Toch duurde het tien minuten voordat de eerste treffer viel te noteren, die werd gemaakt door Alyssa te Riele met een doorloopbal: 0-1. SDO scoorde vervolgens tweemaal kort achter elkaar voordat Dineke Westerhof er van onder de paal 2-2 van maakte. De beide teams gaven in deze fase niet veel op elkaar toe en dit uitte zich ook in het scoreverloop, want door goals van Martijn Vervark en Josine Verburg werd de stand 4-4. De goed spelende te Riele knalde van afstand toen de 4-5 binnen waarna SDO gelijk weer egaliseerde. Door de onnodige plaatsfouten aan VZOD-zijde bleef het tempo te laag in de aanval en konden de verdedigers makkelijk reorganiseren en bijsluiten. Toch wist Thomas van der Zwaard een strafworp te benutten die gelijk werd gevolgd door een tegengoal. Vlak voor rust kreeg VZOD weer iets van het onaantastbare en soevereine terug: Bart Verheul scoorde van onder de paal waarna na een goede onderschepping van weer te Riele Verburg van afstand de 6-8 liet aantekenen. Een gaatje was geslagen, dit was vanmiddag nog niet voorgekomen. De rust brak aan en die werd voor het gemak ook maar vlak bij het veld op het gras gehouden. Misschien wel tekenend voor vanmiddag, proberen met minimale inspanning het maximale rendement te behalen.

Na rust deed SDO er nog maar een schepje bovenop en wist weer langszij en zélfs op voorsprong te komen. VZOD leek weer op tijd wakker en wilde bijzonder graag deze laatste wedstrijd winnen afsluiten. Het was wederom te Riele die 9-9 maakte. Als jongeling nam zij het team bij de hand en ging, mede door de diverse onderscheppingen voorop in de strijd. Het was dan ook een lang en mooi seizoen, maar elke week weer top te moeten presteren vergt wel wat van het lichaam. De Kudelstaartse kampioen leek moegestreden en kon de wedstrijd niet naar haar hand zetten. De plaatsfouten bleven, kansen werd niet benut, de rebound was niet goed verzorgd en dan kost het veel energie en kracht om in de wedstrijd te blijven. Ook de scheidsrechter deelde in de malaise en kwam met de wonderlijkste beslissingen op de proppen. Nee, makkelijk en oogstrelend was het vanmiddag niet.

Er moest gestoempt worden maar helaas was de pijp aan Kudelstaartse zijde leeg geraakt. Op de stand van 11-11 kon het nog alle kanten op, maar in de laatste vijf minuten scoorde SDO nog driemaal: 14-11. Eric Spaargaren verzilverde in de laatste seconde nog wel een strafworp maar een teleurstellende 14-12 nederlaag in de hotsknotsbegoniakorfbalwedstrijd ging de boeken in. Jammer, maar overall overheerst de vreugde van het kampioenschap en de promotie van het eerste en het tweede team. Zij gaan het volgend jaar een klasse hoger proberen. Coach Frits Visser verwoordde het als volgt: ‘Om goed te presteren is het verkrijgen van een goede focus belangrijk. Helaas lukte het dit keer niet. Desondanks mogen we niet ontevreden zijn over het seizoen waar we 25 van de 28 wedstrijden gewonnen hebben.’ VZOD heeft dit jaar nog meer kampioensteams te huldigen, goed voorbeeld doet goed volgen. De Kudelstaartse korfbalvereniging zit in de lift zowel in ledenaanwas als prestaties, dus we zien alweer uit naar het volgende seizoen.

De foto’s van deze wedstrijd zijn te vinden op de fotopagina.
Ook SDO heeft foto’s gemaakt, die zijn hier te vinden.