Afgelopen zaterdag heb ik tijdens de vrijwilligersavond het stokje overgedragen aan Claudia Kunst. Gefeliciteerd Claudia! Ik wilde op de avond misschien wel speechen. Ik had ook het één en ander op papier gezet waarbij ik vooral mijn zorgen wilde uiten. Maar toen ik zag  wat voor mooie mensen er zaterdag in het clubhuis aanwezig waren tijdens de vrijwilligersavond vond ik het op dat moment niet op zijn plaats. Toch wil ik met jullie delen wat ik had willen zeggen.

Want wat zijn we blij met al deze vrijwilligers. En dan te beginnen met trainers en scheidsrechters, want we zijn een korfbalvereniging en zonder hen kan er niet gekorfbald worden. Maar ook leden van accommodatiezaken die ervoor zorgen dat alles spic en span is, leden van de kantinecommissie die zorgen dat we iets kunnen eten en drinken na een training/wedstrijd, mensen die zorgen voor de juiste communicatie via de site en nieuwsbrief, de leden van de CNA die leuke activiteiten organiseren, teamouders en wedstrijdsecretariaat die zorgen dat de teams compleet kunnen spelen etc etc. 

Maar steeds meer komen de taken op de schouders te liggen van een klein clubje mensen, die ook nog eens steeds meer verschillende petten op hebben om de gaten te vullen. Dat komt omdat het steeds lastiger is om vrijwilligers te vinden. En dan merk je dat mensen op hun tenen gaan lopen, waardoor er weleens gezucht wordt of zelfs onaardig tegen elkaar gedaan wordt. Zeker als je voor de zoveelste keer een “nee” te horen krijgt. En dat horen we steeds meer. Of men geeft helemaal niet thuis als men ergens voor wordt gevraagd of ingedeeld. Daarin mist er binnen VZOD een stukje bereidwilligheid.

Iedereen heeft verwachtingen van de club. Maar we zijn met elkaar een vereniging. We gaan er allemaal vanuit dat er bij elke wedstrijd een scheidsrechter is. Dat er voor de teams goede trainers staan. Veel mensen zijn er voor opgeleid. Maar toch is het elke week lastig om voldoende scheidsrechters in te delen. We willen allemaal een drankje aan de bar drinken. Maar het kost wel heel veel moeite om mensen in te delen voor bardienst. We willen dat de douches warm en schoon zijn. Maar dat gaat niet vanzelf. Dus als je ergens voor gevraagd wordt zeg niet direct ‘nee’. Als iedereen (leden en ouders van leden, maar ook overige supporters) zijn steentje bijdraagt dan lukt het wel om alles in te vullen. 

Ik houd van VZOD en  alles en iedereen die daarbij hoort. En ik ben van plan om mij nog vele jaren voor VZOD in te zetten. Maar dat houden we alleen vol als we het met elkaar en voor elkaar doen. 

Groetjes Maaike Heil