Het vlaggenschip van de Kudelstaartse korfballers startte afgelopen zaterdag door blessure en ziekte in een andere samenstelling dan de laatste wedstrijden. Dat dit geen excuus hoeft te zijn, bewees VZOD/FIQAS nog maar weer eens. Tegenstander was vandaag het hoog geklasseerde Velocitas uit Leiderdorp, zij scoorden ook de eerste treffer van vanmiddag: 0-1. Maar nog in dezelfde minuut was het Martijn Vervark die onder toeziend oog van familie afscheid nam van het eerste team als basisspeler.

Hij deed dat met een rake knal van afstand: 1-1. Hij heeft tientallen jaren in het eerste gespeeld en het publiek vermaakt met zijn fijne balletjes en inzicht. De tegenstanders zullen ongetwijfeld blij zijn van deze aanvallende plaag af te zijn, maar over tien jaar staat zijn zoon alweer klaar. Ook voor deze afscheidswedstrijd was Vervark eigenlijk geblesseerd, maar vandaag was een mooi moment om met zijn zoon, als pupil van de week, op te komen lopen en maximaal vijf minuten te spelen. Hij ruimde het veld voor Arian Maat die een prima pot op de mat zou leggen. Nadat het gretige Velocitas opnieuw de leiding had genomen was het Josine Verburg die de gelijkmaker produceerde: 2-2. Dat Velocitas de meest scorende ploeg is in deze tweede klasse onderstreepten zij nog eventjes door driemaal op rij doel te treffen: 2-5. Beide teams scoorden toen beurtelings en door doelpunten van Dineke Westerhof-de Boer en tweemaal Eric Spaargaren stond er halverwege een stand van 5-7 op het scorebord. Onder luide aanmoedigingen met trommels, toeters en sirene door het jeugdteam van de week gaf VZOD vanmiddag goed partij en wist ook mee te scoren. Toch zetten de gasten nog even aan voor een tussensprintje en tilden de stand naar 5-9. Ook het damesviertal van Velocitas was een voortdurende dreiging voor het team van trainer/coach Cor Loef. De beide ploegen bleven aan elkaar gewaagd en wisselden hun scores af. Het verschil van vier bleef echter gehandhaafd en zo werd er gerust met 9-13. Een stand met perspectief voor de tweede helft.

In het tweede bedrijf waren de goals echter een stuk duurder maar de marge van vier werd in stand gehouden door een afstandsschot van Hein van Leeuwen en een strafworp van Spaargaren: 11-15. Vervolgens brak er voor beide ploegen een doelpuntloze periode aan van tien minuten. Coach Loef greep in en bracht Bart Verheul in voor de moegestreden Hein van Leeuwen. Hiermee kwam er nieuw elan in het vak hetgeen resulteerde in afstandsschoten van Spaargaren en Verheul: 13-15. Zo dichtbij was VZOD/FIQAS al een tijd niet meer geweest en het talrijke publiek ging er nog eens goed voor zitten. Helaas werkte toen de arbitrage ook niet erg mee getuige de discutabele strafworp die Velocitas werd toegekend gevolgd door een afstandsschot: 13-17. VZOD had echter geroken aan een verrassing en zette nog een keer aan. Eerst was het Verburg die raak knalde en vervolgens was het opnieuw Verheul die met een schitterende one-hander zijn tegenstander verschalkte: 15-17. Het was echter Velocitas die koelbloedig bleef en in de laatste minuten de zege zeker stelde: 15-19. Trainer/coach Loef na afloop: “Wij kunnen veel meer dan dat we laten zien. In het begin tonen we teveel respect voor de tegenstander en moeten we weer aan inhaalrace beginnen. Ook moeten we er eerder als collectief staan en sneller zoeken naar de mogelijkheden”.  Aanstaande zaterdag de belangrijke thuiswedstrijd in de Proosdijhal tegen GKV om 15.50 uur.