Josine Verburg

Josine Verburg sterker dan tegenstandster

Afgelopen zaterdag stond de, op papier lastige, wedstrijd tegen ESDO uit Kockengen op het programma. ESDO beschikt als een van de weinige korfbalverenigingen nog over een grasveld terwijl er tegenwoordig bijna overal op kunstgras wordt gespeeld. Trainer/coach Klaas Bosman kon voor het eerst, sinds enkele weken met blessures, over een fit basisteam beschikken, Donja Passies en Arjan de Boer waren weer inzetbaar. VZOD/vdBoon begon scherp aan de wedstrijd en stond binnen 6 minuten via doelpunten van Martijn Vervark en Maaike Heil op een 0-2 voorsprong. Het was snel duidelijk dat de “blauwzwarten” uit Kudelstaart deze wedstrijd de bovenliggende partij waren. Door collectief uitverdedigen werden veel ballen teruggehaald zodat er opnieuw aan een aanval gebouwd kon worden.  Met name Josine Verburg was zowel fysiek als mentaal haar tegenstandster de baas. In de dertigste minuut schrok alles wat VZOD was: Donja Passies ging weer door haar juist herstelde enkel. Coach Klaas Bosman nam geen enkel risico en zette de talentvolle junior Anika van Os in. Achteraf lijkt de enkelblessure overigens mee te vallen. 

Door mooi combinatiespel werden veel kansen gecreëerd, echter het oude VZOD/vdBoon probleem liet zich ook deze wedstrijd weer gelden; er werden te veel opgelegde kansen gemist, en dat geeft de tegenstander dan het gevoel dat er misschien toch nog iets te winnen is. Via 0-3 werd er een 1-5 ruststand bereikt. 
De tweede helft werd begonnen zoals de eerste; 2 snelle doelpunten, dit maal van Arjan de Boer. Er was nu duidelijk afstand genomen en VZOD ging gemakkelijker spelen en ook werden de kansen beter afgemaakt.  Wat verder opvalt is de positieve sfeer onderling, dit lijkt een gevolg van de benadering van de, dit jaar voor het eerst, voor de groep staande Bosman. Waar vorige coaches regelmatig door middel van krachttermen probeerden invloed op het spel uit te oefenen, kiest deze trainer voor een veel positievere benadering en dit lijkt met name bij de jonge speelsters goed te werken. De dit jaar voor het eerst in het eerste team spelende Dieneke Westerhof en Josine Verburg draaien prima mee. Direct na zijn afstandschot, wat de stand op 4-10 bracht, werd de ongelukkig spelende Bart Verheul gewisseld voor Willem Mast. Toen de scheidsrechter het laatste fluitsignaal liet klinken stond er een terechte 5-13 eindstand op het scorebord.
VZOD/vdBoon blijft door deze overwinning koploper zonder puntverlies. Het is echter wel zaak om iedere wedstrijd scherp te zijn om te voorkomen dat er tegen onnodige verliespunten wordt aangelopen. Er volgt volgende week nog een ontmoeting tegen Amsterdam. Deze wedstrijd wordt aanstaande zaterdag gespeeld om 15.30 uur in Kudelstaart. Daarna kunnen de korfballers zich gaan opmaken voor de wedstrijden in de zaal. Ook de rest van de VZOD teams doen het goed, de A1, F1 en E1 hebben afgelopen zaterdag de eerste veldhelft kunnen afsluiten met een kampioenschap.