Martijn Roos uit Leimuiden en Bertus Buijs uit De Kwakel, zijn op het officieuze Nederlands Prikkampioenschap bij KVA in Amstelveen zeer verrassend Nederlands Kampioen geworden. Het talentvolle koppel van korfbalvereniging VZOD uit Kudelstaart wist stand te houden tegen koppels met spelers uit de hoogste regionen in de Nederlandse korfbalcompetitie. In de finale werd maar liefst met 39-23 overtuigend gewonnen van de hoofdklassespelers Charl van Harlingen en Frank van Rootselaar van Rohda.

Een bijzondere prestatie van deze nog zeer jeugdige spelers. Martijn (19) en Bertus (15) zijn hiermee de jongste kampioenen ooit. Tijdens dit toernooi, dat al sinds 1983 wordt gehouden, staan telkens twee koppels tegenover elkaar. De korfbalpalen staan op 7,5 meter van elkaar en per ronde schieten de koppels 10 minuten lang over en weer op de korf van de tegenstanders. De term Prikkampioenschap is omdat vedetten de afstand van 7,5 meter ervaren als een ideale afstand om de bal met grote zekerheid door de korf te prikken. Het zijn dan ook vaak de oudere spelers van 30 plus die dit toernooi winnen. Dit laat zich eenvoudig verklaren door het feit dat vedetten zich steeds meer gaan toeleggen op het schot, aangezien ze het van hun snelheid niet meer moeten hebben. Het is dus zeer opmerkelijk dat Martijn en Bertus op hun jeugdige leeftijd dit al hebben weten te bereiken.

Het verloop van het toernooi was in het kort als volgt. Om 11.00 uur ’s ochtends bonden 90 koppels de strijd aan om via poules de volgende ronde te bereiken. Sensationeel was de uitschakeling van de winnaars van vorig jaar in de voorronden. De overige 15 geplaatste koppels bereikten allen de 2e ronde. Ook in deze ronde sneuvelden al enige gerenomeerde koppels. Martijn en Bertus kwamen steeds beter op schot en bereikten steeds hogere scores. De weersomstandigheden waren dan ook ideaal te noemen, want er stond geen zuchtje wind. Na ongeveer 10 gewonnen wedstrijden werden de kwartfinales bereikt. Dit werd een zinderende wedstrijd die uiteindelijk met 34-33 werd gewonnen. De daaropvolgende halve finale leverde al overtuigender met 22-27 in het voordeel van Martijn en Bertus. De apotheose kwam in de finale. Met een monsterscore van 39 tegen 23 doelpunten verpletterden de VZOD-ers de twee vedetten van hoofdklasser Rohda uit Amsterdam.

Nog groter was de verrassing toen het koppel met de grote wisselbeker en een geldprijs van 600 gulden terugkeerde op het complex van VZOD aan de Mijnsherenweg in Kudelstaart. Daar werd juist ter afsluiting van het seizoen door een grote menigte genoten van de barbecue. Daarvoor was de jeugd al zeer enthousiast en actief bezig geweest op het prachtige spelcircuit. Aansluitend werden toen de clubprikwedstrijden per jeugdteam gehouden. Maar de echte kampioenen had men toch niet verwacht binnen de eigen gelederen. En toch gebeurde het en dat werd ?s avonds dan ook uitbundig gevierd tijdens het grote slotfeest. Op deze avond werd tevens op zeer passende wijze afscheid genomen van de coach en trainer van de VZOD selectie, Tom Klein. Hij wordt opgevolgd door Arjan Baerveldt, die het afgelopen seizoen de junioren, waaronder Martijn en Bertus, trainde en coachte. Hij was dan ook zeer trots op zijn twee kampioenen.

Voor Martijn en Bertus is hiermee een jongensdroom uitgekomen. Zij hebben hiermee hun club VZOD duidelijk op de kaart gezet. De naam VZOD staat sinds afgelopen zaterdag in het geheugen gegrift van alle grote namen die deelnamen aan het Priktoernooi en werden verslagen door deze underdogs. Nu maar hopen dat de jongens niet worden weggekocht, want de aanbiedingen werden al tijdens het toernooi steeds verleidelijker.

(bron persbericht: Hans van Leeuwen, PR Zaken VZOD)
(foto: Marcel Sangers)