Korfbal is een typische Nederlandse sport. Het is in grote de 5e teamsport van Nederland. Het KNKV (Koninklijke Nederlands Korfbal Verbond) telt momenteel zo’n 100.00 leden. Je speelt korfbal met 4 heren en 4 dames. Korfbal is dan ook de enige teamsport die je gemengd speelt. Korfbal wordt op alle niveaus gespeeld, met verschillende motieven: prestatie, gezondheid en gezelligheid.

Het korfbalveld is verdeeld in twee vakken, met in elk vak één paal. Een team bestaat dus uit 4 heren en 4 dames (en eventueel reservespelers). In elk vak staan 2 heren en 2 dames. Het ene vak gaat aanvallen en het andere gaat verdedigen. De heren en de dames hebben gelijke kansen doordat ieder een eigen tegenstander heeft. Een jongen speelt tegen een meisje van de tegenpartij. Tijdens de wedstrijd en na de rust word er steeds van vak gewisseld.

Er is een groot verschil tussen de jongeren en de volwassenen. Bij de pupillen is het veld veel kleiner, de bal kleiner, de korf lager en de wedstrijdduur korter. De senioren, junioren en aspiranten spelen met dezelfde maat bal en ook de korf heeft dezelfde hoogte, namelijk 3,50 meter. Het veld bij de aspiranten is buiten wel wat kleiner en de speelduur iets korter.

Het doel bij korfbal is om zoveel mogelijk de bal door de korf te gooien en de tegenpartij daarvan te weerhouen door deze te verdedigen. Korfbal word in 35 landen gespeeld, ook in India bijvoorbeeld. Korfbal kent geen winterstop, maar een zomerstop. De zomerstop is rond juli & augustus omdat er dan een heleboel mensen op vakantie zijn. Vanaf november tot en met februari wordt er in de zaal gespeeld.

Elk jaar, in maart, komen zo’n tienduizend korfballers bij elkaar in Ahoy te Rotterdam.. Hier vindt dan de landelijke (Korfballeague) zaalfinale plaats van de junioren en de senioren. Dit is een grote hapening in de korfbalwereld.

Een traditie in het korfbal zijn de België – Nederland interlands. Deze wedstrijden zijn altijd goed voor veel publiek en spektakel. Nederland en België zijn namelijk al bijna twintig jaar lang de nummers 1 & 2 in WK’s & EK’s.

Maar korfballen bij VZOD is nog meer! Er worden leuke activiteiten georganiseerd, zoals feestjes, kamp, spelavonden etc.

Ben je geïnteresseerd in korfbal en lijkt het jou leuk om te komen korfballen bij c.k.v. VZOD? Neem dan vooral contact met ons secretariaat op! De contactgegevens vind je op de contactpagina. Of meld je direct aan als lid! Het inschrijfformulier vind je in de downloadsectie! Voor het maken van een spelerskaart zijn twee recente pasfoto’s nodig. Lever deze samen met het inschrijfformulier in bij de trainer of secretariaat.

Het is mogelijk om eerst een paar keer mee te trainen met een team. Trainingstijden zijn te vinden bij Teams.