De Aalsmeerse korfbalverenigingen VZOD en ODI organiseren jaarlijks een schoolkorfbaltoernooi om de jeugd kennis te laten met de korfbalsport. Het unieke gemengde karakter en het daarop gebaseerde collectieve spel van jongens én meisjes vormen de basiselementen van deze sport. Op woensdag 18 en donderdag 19 april vond dit toernooi plaats op het veld van VZOD aan de Mijnsherenweg te Kudelstaart.


De korfballende scholieren ondervonden veel belangstelling van hun ouders
Het aantal deelnemende scholen viel ten opzichte van vorig jaar ietwat tegen. Aangezien er zaterdag 21 april ook al een atletiekdag was georganiseerd hadden een aantal scholen, die vorige jaren wel van de partij waren, een keuze gemaakt voor de atletiekdag ten koste van het schoolkorfbaltoernooi. Erg spijtig dat er door deze concurrentie een mindere opkomst was. De scholen gaven dan ook terecht aan dat het ontbreken van een schoolsportkalender voor dit schooljaar de grote oorzaak is van deze situatie. De gemeente Aalsmeer, die hiervoor een schoolsportcommissie in het leven heeft geroepen, is hierin duidelijk in gebreke gebleven. Het is jammer te moeten constateren dat de schoolsport bij de gemeente niet de aandacht krijgt die het verdient en volgens afspraken ook zou moeten krijgen.

Ondanks het tegenvallende aantal deelnemende scholen konden de korfbalverenigingen VZOD en ODI toch spreken van een geslaagd toernooi. Het weer leek vooraf een spelbreker te gaan worden. Door de aanhoudende regen van de voorgaande dagen was het lang onduidelijk of het veld wel bespeelbaar zou zijn. Het natte modderige veld was echter voor de spelende jeugd geen enkele belemmering in hun speelvreugde. De scholieren van De Graankorrel en de OBS uit Kudelstaart en De Hoeksteen uit Aalsmeer streden voor wat ze waard waren om de eer van hun school hoog te houden. De regen- en hagelbuien deden daar geen afbreuk aan en daarmee toonden de korfballertjes toch maar weer aan dat korfbal zeker geen mietjessport is. Ook op de donderdagavond was het veld nog drassiger en moesten de velden halverwege de avond zelfs worden verlegd.

Het publiek was in grote getale opgekomen om de kinderen aan te moedigen in hun strijd om de eerste plaats. Het ging er zeer fanatiek aan toe en de ouders langs de lijn waren al even fanatiek als hun kinderen. Vooral de finalewedstrijden leverden een heksenketel op, waarbij de scheidsrechters de grootste moeite hadden om met hun fluitsignalen boven het publiek uit te komen.

Verrassende winnaar in Poule A was het mixteam, dat bestond uit scholieren van diverse scholen uit Aalsmeer en Kudelstaart. Deze kinderen zouden anders niet mee kunnen doen, omdat hun school zich niet had opgegeven voor het toernooi. Door het formeren van een mixteam konden ze toch meespelen en zelfs kampioen worden van hun poule ten koste van Graankorrel A1. Tijdens de poulewedstrijden wist de Graankorrel A1 nog te winnen van het Mixteam, maar in de finale trok het Mixteam aan het langste eind door vlak voor tijd het winnende doelpunt te scoren. In Poule B was Graankorrel B2 overtuigend de beste. Na alle poulewedstrijden al gewonnen te hebben was een gelijkspel tegen Hoeksteen B1 in de finale voldoende om kampioen te worden. De klassering zag er verder als volgt uit.

Poule A               Poule B
1. Mixteam A1 1. Graankorrel B2
2. Graankorrel A1 2. Hoeksteen B1
3. Hoeksteen A1 3. Graankorrel B1
4. Graankorrel A2 4. OBS B1
5. Hoeksteen A3 5. OBS B2
6. Hoeksteen A2 6. Graankorrel B3

De kantine puilde tijdens de prijsuitreiking uit van de mensen. Voor elk team was er een bokaal, die met veel applaus door de aanvoerders in ontvangst werden genomen. De bokaal zal waarschijnlijk binnen elk team de komende weken rouleren onder de spelertjes om thuis op de schoorsteen te kunnen prijken.

De voorzitter van korfbalvereniging ODI, sprak na de prijsuitreiking de hoop uit dat deze kennismaking met de korfbalsport voor veel jongens en meisjes aanleiding zou zijn om volgend jaar weer mee te doen. Het toernooi vindt dan plaats op het complex van ODI naast de Bloemhof. Natuurlijk zijn jongens en meisjes, die niet zo lang willen wachten, van harte welkom om mee te trainen en wedstrijden te spelen bij de korfbalverenigingen VZOD en ODI.