Het vlaggenschip van de Kudelstaartse korfballers begon afgelopen zaterdag aan haar laatste wedstrijd van het zaalseizoen 2016-2017. Een seizoen dat zich vooraf vooral kenmerkte door de sterkte van de poule in de tweede klasse. Het zou dus naar verwachting een hele kluif worden om in het geweld mee te doen. En dat was een pittige opdracht als relatieve nieuweling voor het tweede jaar in deze klasse. Maar toch was het vorige week al zeker dat lijfsbehoud een feit was. VZOD heeft in de belangrijke wedstrijden de benodigde overwinningen binnengesleept (behalve in de slechte wedstrijd tegen Trias uit) en zich mede door het bonuspunt behaald tegen GKV weer verzekerd van de tweede klasse in het volgend seizoen. Dat is ook het streven van de ambitieuze korfbalvereniging die groeit in aantal leden en tegelijkertijd ook wil groeien in kwaliteit. Een plek in de eerste klasse is het volgende doel en gezien de potentie, ook bij de jeugd, behoort dit zeker tot de mogelijkheden.

De wedstrijd van zaterdag ging in principe om de bekende baard, maar de sporthal van Velocitas zat lekker vol en door de muziek waren de ambiance en de sfeer prima. VZOD/FIQAS speelde met rouwbanden omdat in de week voorafgaand hun ere-voorzitter Kees P. Tichelaar en tevens één van de oprichters van de korfbalclub op 86-jarige leeftijd was overleden. Velocitas, getraind door een oud trainer/coach van de Kudelstaarters, was van zins hun eigen publiek te verwennen en VZOD met een zo groot mogelijk nederlaag naar huis te sturen. Het team van trainer/coach Cor Loef wenste hier echter niet aan mee te werken en bleef keurig in het kielzog van Velocitas. Het verschil bleef in de eerste periode op twee doelpunten tot groot ongenoegen van de coach van Velocitas. Nog in de eerste helft moest Thomas van de Zwaard wegens een blessure het strijdtoneel verlaten en zijn prima vervanger was Vincent Algra. Hiermee boette VZOD wel weer aan reboundkracht in. In de laatste fase vóór rust gaven de Leiderdorpers gas en zelfs een zondagsschot vanaf de middenlijn ging er op slag van rust nog in. Aan de Kudelstaarters om het verschil van vijf na rust niet groter te laten worden.

Dit lukte de Kudelstaarters ook want zeven minuten voor het eind prijkte er een achterstand van vier treffers op het scorebord. Echter, toen gaf Velocitas gas en liet zien dat het niet voor niets op de tweede plaats stond. Zij zijn efficiënter in de afronding waar VZOD meer moeite heeft met scoren. Het bevreemd dan ook niet dat Velocitas dit zaalseizoen ruim 100 treffers meer heeft gescoord dan de Kudelstaarters. Hier valt voor het team van coach Loef nog wel wat winst te behalen. Uiteindelijk finishte de wedstrijd op een geflatteerde 28-18 en gaat VZOD/FIQAS zich opmaken voor het vervolg van de veldcompetitie waar zij, ook in de tweede klasse, op een keurige tweede plaats staan.