Afgelopen zaterdag speelde VZOD/FIQAS thuis tegen koploper KZ Danaiden uit Leiden. Aan het begin werd een minuut stilte in acht genomen vanwege het overlijden van medeoprichter en clubicoon Jan Venema op 22 december 2022. Een indrukwekkend moment dat vooraf ging aan een echte korfbalkraker.

Saillant detail bij deze wedstrijd was dat Gert Krook, vorig seizoen nog coach van VZOD/FIQAS, nu als coach van de tegenpartij langs de lijn stond. Hij had de kwaliteiten van de VZOD-spelers nog vers in het geheugen en stelde bij aanvang zijn team duidelijk op naar die van zijn voormalige club. Van een krachtverschil tussen de koploper en het lager geplaatste VZOD/FIQAS was echter niets te merken. Sterker nog, de Kudelstaarters waren regelmatig de bovenliggende partij. De strijd ging zeer gelijkmatig op en dat was ook terug te zien in het scoreverloop. Het grootste verschil in doelpunten tijdens de wedstrijd was slechts 2 doelpunten, maar dan wel in het voordeel van de thuisploeg. Het lukte VZOD/FIQAS dan helaas niet om dit verder uit te bouwen. Hierdoor kwam de koploper toch steeds weer langszij en een enkele keer zelfs op één punt voorsprong.

Voor de neutrale toeschouwer een mooie pot om naar te kijken met af en toe hoogstaand spel. Zeker aan de kant van VZOD/FIQAS was de rebound vaak goed verzorgd en dat leverde lange aanvallen op. De thuisploeg kwam daarmee in de eerste helft op een verdiende 6-4 voorsprong, maar verloor daarna enigszins grip op de wedstrijd en liet de tegenpartij een ruststand van 6-6 aantekenen. In de tweede helft een zelfde gelijk opgaande strijd. Het werd dus steeds spannender naarmate het einde van de wedstrijd naderde. Op basis van de gelijke krachtsverhoudingen kende deze wedstrijd geen echte winnaar. Een gelijkspel zou de meest rechtvaardige eindstand zijn. Helaas voor VZOD/FIQAS trok KZ Danaiden aan het langste eind met een 13-14 eindstand. Ondanks het nipte verlies verdient de ploeg van coach Joe Rijpkema zeker een compliment voor het goede spel en kunnen de spelers op basis hiervan het vervolg van de competitie met vertrouwen tegemoet zien. Doelpunten in deze wedstrijd werden gescoord door Josine Verburg (5x), Vincent Algra (4x), Arian Maat (2x), Joëlle Heil en Tessa Kunst.