Een jaarwisseling leent zich over het algemeen goed voor een terugblik, mijmeren over wat er gebeurd is. Terugdenken aan hoogte- en dieptepunten: het schoolkorfbaltoernooi met 45 teams, afscheid van Frits Visser na 5 jaar aan het roer te hebben gestaan, het tweede Popcafé, huwelijksjubilea voor de families De Vos, Tichelaar en Venema, start van de K2 cursus, de komst van Cor Loef als hoofdtrainer, de gezonde kantine met waterbidons en koelvitrine……. Met als trieste laatste bericht van 2016 dat Tini Taams, oud trainer van de junioren overleden is. Namens de vereniging zijn Sietze en Arie aanwezig geweest bij de crematie.

Terugkijken is niets mis mee, maar dat laat ik vanavond graag aan u over. Niet omdat het jaar 2016 niet de moeite waard was, integendeel maar ik wil me nu focussen op wat voor ons ligt.

De ambities voor 2017 zijn groot, sportief gezien liggen we op schema, althans als we het over de veldcompetitie hebben. In de zaalcompetitie lijkt behoud een realistischer optie dan eindigen in de top 3. Ik heb het dan nu voornamelijk over ons vlaggenschip, het eerste seniorenteam. Het tweede en derde hebben elk hun eigen successen en uitdagingen. De jeugdteams hebben de eerste helft veldcompetitie afgesloten met maar liefst drie kampioenen: F1, E3 en D1. In de zaalcompetitie draaien de meeste jeugdteams in de middenmoot mee, met als topper de F2, zij staan fier bovenaan in hun poule.

We zien echter dat veel van de andere doelstellingen voor dit seizoen lijken te stranden op gebrek aan menskracht. Visie en een plan hoe daar te komen is in veel gevallen wel aanwezig, maar de benodigde handjes om het uit te voeren niet altijd. Kijkend naar de vacaturebank op de website zien we meerdere onbezette plekken, en dan weten we dat nog geen volledige lijst is. We zien dat we momenteel al veel vragen van onze huidige vrijwilligers en we kunnen en willen hen niet nog meer belasten.

We proberen nieuwe vrijwilligers te werven, dat lukt ook mondjesmaat, maar de realiteit is dat te veel taken moeten blijven liggen. Daarom wordt 2017 het jaar van pas op de plaats maken wellicht. Na een aantal jaren flinke stappen vooruit gezet te hebben, zal dat dit jaar niet lukken. Niet alleen qua organisatie maar ook qua financiën is het plafond bereikt. In samenspraak met de commissies hebben de penningmeesters een budget voor 2017 opgesteld, waarin de inkomsten de uitgaven dekken, maar waar nog weinig ruimte is voor  reserveringen.

Staat er dan niets op stapel voor 2017? Zeker wel, de accommodatie-commissie heeft plannen tot uitbreiding van de opslagruimtes, het bestuur is een statutenwijziging aan het voorbereiden waardoor het mogelijk wordt in het najaar een JAL te houden, aan het schoolkorfbaltoernooi zullen dit jaar ook Rijsenhoutse scholen meedoen, in de zomerperiode wordt het tweede kunstgrasveld vervangen; kortom, er gebeurt nog meer dan genoeg.

Het vervangen van het kunstgrasveld komt dit jaar echter net te laat om het Nederlands kampioenschap voor de B aspiranten te kunnen houden op onze velden. Voorschriften vereisen twee velden van gelijke afmeting en wel de nieuwe afmetingen (20×40). Helaas gaat dat dus niet door, maar we opteren voor een dergelijk toernooi in 2018.

De genoemde statutenwijziging heeft wat uitleg nodig denk ik: het boekjaar loopt nu gelijk met een kalenderjaar, waardoor een zinvolle behandeling van de jaarrekening alleen mogelijk is binnen het eerste halfjaar. Dit is voor veel andere commissies echter lastiger omdat het speelseizoen dan nog in volle gang is. Daarom wordt overwogen het financiële boekjaar te laten lopen van juli t/m juni, gelijk aan het speelseizoen dus. De planning is dan om een JAL te houden in oktober. Op de komende JAL van juni zal dit punt terugkomen.

Al met al concludeer ik: we zijn een springlevende vereniging die na een sprint in de afgelopen jaren nu even op adem komt maar zeker niet stil komt te staan.

Daarom wil ik graag een toost uitbrengen met de woorden die ik deze dagen op Facebook las: Herinner je gisteren, Droom van morgen, Maar leef vandaag. Dat wens ik ons toe als vereniging, maar ook u persoonlijk en al diegenen die bij u horen.