Dineke2013Afgelopen zaterdag stond de korfbalwedstrijd tegen de studenten van Paal Centraal uit Delft op het programma. Voor de Kudelstaartse korfballers geen onbekende tegenstander. In maart was Paal Centraal immers de tegenstander in de door VZOD gewonnen beslissingswedstrijd tegen degradatie uit de derde klasse van de zaal competitie.

De Delftse ploeg was de door hen verloren degradatiewedstrijd blijkbaar ook niet vergeten want de start van de thuisploeg was furieus. De eerste verdediging van VZOD stond zwaar onder druk maar Paal Centraal wist het veldoverwicht niet om te zetten in een voorsprong. Het waren de bezoekers die na 5 minuten via Josine Verburg op voorspring kwamen. Het antwoord van de Delftse studenten kwam vrijwel direct: een afstand schot trof doel en zo was de stand weer gelijk. De ploegen waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd en er werd om en om gescoord. Dit leidde tot een 3-3 stand na 25 minuten spelen. Vooral het tweede aanvalsvak, bestaande uit Martijn Vervark, Nils van Os, Donja Passies en Dineke Westerhof had moeite met de fel vòòr verdedigende tegenstander. Ook het lengtevoordeel van met name de Delftse heren in dit vak maakte het lastig.

Toch was het dit vak dat door hard werken een aantal kansen wist te creëren. Martijn Vervark benutte zijn snelheid en scoorde uit een doorloopbal en Nils van Os maakte gebruik van de ideale korfbalomstandigheden (bijna geen wind) en doorboorde de korf van afstand en zo kwam VZOD twee minuten voor rust voor het eerst op een marge van twee doelpunten: 3-5. VZOD dacht met deze voorsprong de rust te halen, maar een moment van onoplettendheid van Nils van Os werd direct afgestraft door Paal Centaal en zo werd de ruststand 4-5. Het begin van de tweede helft gaf een zelfde beeld: twee gelijkwaardige ploegen waarbij VZOD steeds op voorsprong kwam en Paal Centaal daarna de stand weer gelijk trok. Na 10 minuten in de tweede helft kwamen de Kudelstaarters via Nils van Os op een 5-7 voorsprong. VZOD was enkele keren dicht bij de belangrijke marge van drie doelpunten maar toen werd er door de scheidsrechter om onduidelijke reden een strafworp toegekend aan de thuisploeg. Deze werd benut en zo was het verschil weer een punt. VZOD was het hier niet mee eens en als gevolg hiervan verslapte de concentratie. Hier maakte Paal Centraal geroutineerd gebruik van en scoorde de gelijkmaker. Vanaf dat moment liep VZOD eigenlijk achter de feiten aan.

Paal Centraal ging door op de ingeslagen weg en kwam na een kwartier in de tweede helft voor het eerst op voorsprong: 9-8. VZOD had daarop nog wel een antwoord. De toegekende strafworp voor een overtreding op Josine Verburg werd door Bart Verheul feilloos benut. De thuisploeg werd sterker en de Kudelstaartse aanval had het moeilijk. Het viel niet mee om de rebound goed te verzorgen mede vanwege de eerder genoemde lengte van de Delftse heren. Dit resulteerde in een 11-9 voorsprong voor de thuisploeg. De marge van twee punten bleef tot de voorlaatste minuut op het scorebord. In de laatste minuut bracht Martijn Vervark de eindstand op 12-11.

Helaas geen punten in een wedstrijd waar een puntendeling de krachtsverhoudingen beter had weergegeven. Volgens VZOD-coach Frits Visser “een wedstrijd tussen twee gelijkwaardige ploegen, waarbij een discutabele strafworp het keerpunt in de wedstrijd was”. Volgende week zaterdag staat de streekderby, thuis, tegen koploper KIOS uit Nieuw-Vennep op het programma