In Castricum wordt op zaterdag 13 oktober de wedstrijd Helios C1– VZOD C1 gespeeld. VZOD C1 staat er prima voor, en als ze winnen zijn ze zeker kampioen! Er wordt op gras gespeeld. Het veld is nog behoorlijk nat van de regen van de afgelopen dagen, maar tijdens de wedstrijd is het gelukkig droog. De VZOD verdediging wordt gevormd door Gina, Anne, Thijs en Laura (als heer), en de aanval bestaat uit Romy, Joëlla, Gert en Esther (als heer). Tessa zit reserve.

Al snel na het startsignaal probeert Romy het gras uit, en maakt een onvrijwillige maar prachtige sliding in de modder. Het mag de pret niet drukken, zowel Helios als VZOD spelen aktief en aan beide kanten zijn er kansen. Deze worden echter niet verzilverd, totdat Gert na een kwartier de stand met een snel schot op 0-1 weet te zetten. Weer vijf minuten later scoort Joëlla de 0-2 met een zogenaamde één, in dit geval een wegtrekbal. De vakken worden gewisseld, en VZOD onderneemt meerdere pogingen tot scoren, maar tot de rust wordt er niet meer gescoord.

De tweede helft begint rommelig, voor beide partijen. Veel balverlies, en moeite met het afspelen – je moet natuurlijk wel naar twee kanten kijken en ook klaarstaan om de bal aan te pakken. Maar dit herstelt zich snel. Een grappige aktie van Esther: als ze bij een duel de bal net niet vast kan krijgen rolt ze hem over de middellijn naar de voet van een tegenstander: een taktische voetbal! Ook verder is het een leuke wedstrijd om te zien. De vrouwelijke scheidsrechter geeft goed leiding zonder opvallend aanwezig te zijn. Bij VZOD C1 doet iedereen goed mee en er wordt prima samengewerkt. Iedereen durft op de korf te schieten en doet dat dan ook. Je ziet wel eens dat een team na een aanvankelijke voorsprong wat inzakt, maar dat is hier niet het geval. Omgekeerd slaagt Helios er niet in om met hernieuwd elan de wedstrijd naar zich toe te trekken. Maar ook al staat VZOD voor, de wedstrijd is nog zeker niet beslist. Dan scoort Laura na 12 minuten met een wegtrekbal, en een minuut later zet ze met een vlot schot de stand op 0-4.

Nu wordt het voor Helios wel erg moeilijk om alsnog de winst te pakken. En al zijn er zeer zeker ook kansen voor Helios, VZOD schiet vaker op de korf en speelt net even wat beter. Thijs wordt gewisseld voor Tessa. Op zich niet nodig, en tegen het beleid in dat teamleden in principe de hele wedstrijd reserve zitten, maar de coaches Nils en Sharon willen een uitzondering maken omdat dit de laatste wedstrijd van het buitenseizoen is. Na twintig minuten in de tweede helft scoort Esther de 0-5, en even later ook de 0-6. En Gina scoort het laatste punt in de wedstrijd: 0-7. Volgens haar vader ongeveer vanaf de middellijn, volgens de wat objectievere waarnemers een fraai semi-afstandschot. En zo wordt VZOD C1 verdiend kampioen!