Als gevolg van de versterkte promotieregeling, eind vorig seizoen, komt korfbalvereniging VZOD/FIQAS uit Kudelstaart voor het eerst in hun bijna 75 jarig bestaan uit in de eerste klasse. En dan zat ook de indeling niet helemaal mee, met sterke tegenstanders als gevolg. Maar met “streekderby’s” tegen onder andere Atlantis uit Mijdrecht en De Vinken uit Vinkeveen speelden ze wel hele interessante wedstijden met veel publiek langs de lijn. Afgelopen zaterdag stond de laatste wedstrijd van de veldcompetitie, thuis aan de Wim Kandreef, tegen RODA Westzaan op het programma. Onder lastige omstandigheden, veel wind en af en toe regen, koos de thuisploeg ervoor om tegen wind te starten. Of het aan de tegenwind, de kracht van de tegenstander of het niet scherp afgestelde vizier van de thuisploeg lag, is moeilijk te zeggen, maar voor de rust hadden de blauw-zwarten weinig in te brengen. In de zevende minuut werden er twee stafworpen gegeven, één voor Roda die er feilloos in ging en één voor VZOD die gemist werd. En dat gaf precies het verschil aan. Bij 0-7 in de 22e minuut was het Jeffrey Kunst die na een goede aanval voor het eerst de korf wist te vinden. Bij een stand van 1-8 werd de kleedkamer opgezocht.

In de tweede helft een ander spelbeeld, nu voor de wind en een met meer fanatisme spelend VZOD. Ook het inbrengen van Josine Verburg en Thomas van der Zwaard, beiden niet in de basis omdat ze genoten hebben van een welverdiende huwelijksreis, kwam de thuisploeg ten goede. Langzaam maar zeker kwam VZOD via doelpunten van onder andere Barry van Limpt en Ruben Maat iets dichterbij. Via een tussenstand van 6-11 tien minuten voor tijd stond er uiteindelijk een eindstand van 8-12 op het scorebord. Het blijft jammer dat er niet gespeeld kan worden met vier vaste dames en vier vaste heren. Zodat er sprake is van een vaste vak opstelling. Gebleken is dat dit, om succesvol in de eerste klasse te spelen, wel noodzakelijk is. Volgens trainer/coach Joe Rijpkema na afloop: “Spelen in de eerste klasse is een goede ervaring voor onze ploeg. Nu gaan we de zaal in en nemen we dat zeker mee”.

Na een oefenperiode worden de eerste wedstrijden gespeeld op 11 november a.s., waarbij VZOD haar thuiswedstrijden natuurlijk speelt in De Proosdijhal.