Ook dit seizoen worden er weer een aantal spelregelwijzigingen van kracht. Hieronder vindt je een greep uit de wijzingen. Het volledige document is onderaan de tekst vermeld, aangezien het vrijwel niet te vinden is op de website het KNKV.

Niet tweemaal schieten door speler van F-pupillen

Gewijzigd is dat bij de F-jeugd een speler niet direct nog een keer na zijn eigen schot mag schieten. Kijk in het bestuursbesluit voor de exacte bepaling.

Hinderen bij het nemen van een spelhervatting

Er wordt nu een definitie gegeven van actief en passief bij hinderen (wat beide niet mag). Passief hinderen wordt nu omschreven als: Bij passief hinderen is het element “binnen armlengte” geïntroduceerd. Het is nu eenvoudiger meetbaar of er al dan niet sprake is van passief hinderen. Een tegenstander dient dus buiten armlengte te blijven. Dit is een uitbreiding ten opzichte van de bestaande regeling. Onder “passief hinderen” vallen nu dus zowel “te dichtbij staan”, dus binnen armlengte zonder nader doel, als “te dichtbij staan”, dus binnen armlengte met als doel de nemer van de spelhervatting te provoceren(“neus tegen neus”, verbale uitingen, gezichtsuitdrukking e.d.).

Snijden na oplossen

Wanneer is het wel of geen snijden na het oplossen? De KNKV verduidelijkt dit: Bij een tolletje loopt een aanvaller om een mede-aanvaller, die vóór de paal staat, heen met als doel de afvangpositie in te nemen. Meestal wordt er door de aanvaller, en dus ook diens tegenstander rustig gelopen. Als het echter niet om de afvangpositie gaat, maar om het aanspelen van de bal naar de aanvaller zodra zijn tegenstander achter hem is, is er dan sprake van snijden en zo ja, van een overtreding zodra er wordt geschoten? Hierover kan het volgende worden opgemerkt: A. Niet de snelheid van de spelers is bepalend, maar alleen de vraag of de aanvaller zijn weg zodanig kiest langs de mede-aanvaller dat de verdediger zijn verdedigende of hinderende positie moet opgeven omdat hij in botsing komt of dreigt te komen met die mede- aanvaller. B. Wil er sprake zijn van snijden, dan dient de aanvaller “strak” langs de mede-aanvaller te lopen met als doel dat hij vrij zal komen omdat de tegenstander hem niet kan volgen. Tevens dient de tegenstander in botsing te komen of dreigen te komen met de mede-aanvaller als gevolg van de actie van de aanvaller. Er moet dus een relatie zijn tussen de actie van de aanvaller en de actie van diens tegenstander. Tenslotte moet er sprake zijn van het opgeven van de verdedigende of hinderende positie door de tegenstander als gevolg van de actie van de aanvaller. Bij een tolletje is van snijden vaak geen sprake: de aanvaller loopt niet strak langs de mede-aanvaller en de tegenstander komt niet in botsing of dreigt niet in botsing te komen waardoor de (meestal) hinderende positie moet worden opgegeven. Het verbod om te schieten na snijden wordt dus niet overtreden; de aanvaller mag, mits niet voldaan wordt aan de eisen van verdedigd schieten, gewoon schieten. Overigens: als de aanvaller wél strak om de mede-aanvaller loopt maar de tegenstander niet botst op of dreigt te botsen op de mede-aanvaller, waardoor de verdedigende of hinderende positie moet worden opgegeven, is er evenmin sprake van snijden.

Overtreding van een verdediger bij het nemen van een spelhervatting wordt altijd bestraft met een vrije worp

Soms lieten scheidsrechters de spelhervatting opnieuw nemen; dat was volgens de spelregels al niet mogelijk en dat is nu expliciet verwoord

Bewuste overtreding van aanvaller om uitverdedigen te vertragen: snel geel trekken

De KNKV geeft aan dat er geen mogelijkheid is om op basis van een herhaalde overtreding door de aanvaller op de verdediger bij het uitbrengen een strafworp toe te kennen. Echter, er wordt geadviseerd om snel geel te trekken voor ‘herhaling’, ook al is het voor die specifieke aanvaller de eerste overtreding. Overtreding van een aanvaller bij het uitverdedigen; vrije worp in het andere vak? Het antwoord is: neen. Het komt nogal eens voor dat bij het opbrengen van de bal door een verdediger diens tegenstander (aanvaller) een overtreding maakt. Dat is altijd een spelhervatting voor de verdedigende ploeg; § 3.6 is daar duidelijk over: elke overtreding van een aanvaller wordt bestraft met een spelhervatting, behalve als door die overtreding een scoringskans in het andere vak verloren gaat; in dat geval is het dan natuurlijk geen vrije worp, maar een strafworp. Het komt voor dat aanvallers dergelijke overtredingen vaak en veelal ook met opzet maken, omdat zij weten dat het “toch maar een spelhervatting” is voor de andere ploeg. Het ligt voor de hand dat de scheidsrechter de aanvaller een gele kaart toont nadat er sprake is van “herhaling”, ook als het de eerste overtreding van die aanvaller is.

Links
De originele publicaties van de KNKV:

Met dank aan de website van Korfbalvereniging Oranje Nassau van welke een groot deel van deze tekst is ontleent.