Op vrijdag 2 januari jl. was een ieder genodigd om de nieuwjaarsbijeenkomst van VZOD bij te wonen. Velen maakten gebruik van deze mogelijk om bekenden een gelukkig nieuwjaar te wensen. Zoals gebruikelijk worden op deze bijeenkomst ook de KNKV jubilarissen gehuldigd. Dit jaar was dat Robine Sangers, zij is inmiddels ruim 25 jaar lid spelend lid, sinds 1996 bij VZOD. Voorzitter Anja Vermeulen sprak de volgende woorden uit:

Alweer een nieuw jaar 2015….. We hebben eergisteren 2014 achter ons gelaten. Sommige gebeurtenissen uit dat jaar willen we graag daar laten, maar andere willen we misschien graag meenemen naar dit jaar. Gebeurtenissen, maar misschien ook mensen die in ons leven gekomen zijn; laten we eens kijken wat we vanuit 2014 kunnen meenemen naar dit jaar….

Als we als VZOD terugkijken naar 2014 dan zien we terug op een goed jaar.

Als vereniging bestonden we 65 jaar, iets waar we trots en dankbaar voor mogen zijn. Dit hebben we gevierd in het laatste weekend van augustus met een driedaags festijn: op vrijdag het koppelschiettoernooi, op zaterdag een dank-je-welavond voor de vrijwilligers en op zondag een oecumenische dienst die jammer genoeg niet op ons eigen veld, maar in De Spil is gehouden.  Laten we de saamhorigheid en verbondenheid die dit weekend duidelijk voelbaar was, meenemen naar dit jaar.

In 2014 waren er ook kampioenen te huldigen: de A1 is in de zaal kampioen geworden, de A2 in de zaal en op het veld en de C1 op het veld.

Uiteraard hopen we dit zeker mee te nemen naar 2015. Zowel senioren als junioren liggen op koers voor een kampioenschap, in de zaal en ook in de veldcompetitie.

We leven als VZOD niet op een eilandje. Er zijn externe contacten met de gemeente Aalsmeer en andere sportverenigingen in bijv het Sportcafé, maar ook met andere korfbalverenigingen in de regio en het districtsbestuur in het Regio-overleg. Dit zullen we zeker meenemen naar 2015.

In het afgelopen jaar zijn is het kunstgras op het hoofdveld vernieuwd. Het tweede veld is in betere staat dan het hoofdveld, maar ook hier zijn problemen met de afwatering. Goed om te horen dat de gemeente voornemens is deze problematiek aan te pakken in de loop van dit jaar. Er zullen extra afwateringskanalen komen die er voor moeten zorgen dat er minder mosvorming optreedt en het veld beter bespeelbaar wordt.

Na de aanleg van zonnepanelen, de vervanging van de brug, zullen we ook in 2015 kijken naar wat vervangen of onderhouden moet worden aan ons clubgebouw en de velden. Deze maand is er een overleg met de gemeente waarin het onderhoud van het nieuwe kunstgrasveld besproken wordt; op welke wijze kunnen wij daar zelf aan bijdragen? De commissie Accomodatiezaken die recent gestart is, zal Aad bij deze taak ondersteunen.

In 2014 zijn we begonnen met het formuleren van beleid binnen de vereniging.  Er zijn een tweetal brainstormavonden gehouden voor bestuur en leden; de uitkomsten daarvan zullen we zeker meenemen naar het nieuwe jaar. Naast het technisch beleid dat al een aantal jaren op papier staat, willen we ook de randvoorwaarden voor dit beleid benoemen. Doelstellingen halen lukt alleen als alle onderdelen binnen de vereniging daaraan mee werken. Zeggen dat we graag naar de tweede klasse willen promoveren bijvoorbeeld, lukt alleen als daar voldoende tijd en middelen voor vrijgemaakt worden. Lukt alleen als de doorstroom vanuit de jeugd daarop ingesteld is. Lukt alleen als er voldoende kader is binnen de vereniging ……. kortom: de vereniging is een samenhangend geheel die goed moet samenwerken om tot resultaten te komen.

In 2015 willen we dan ook een beleidsplan presenteren waarin zowel de doelstellingen van het technisch beleid als de overige randvoorwaarden benoemd zijn. Natuurlijk wordt ook naast de sportieve doelen, gezelligheid en saamhorigheid ten doel gesteld. Dit zijn waarden waar aan gehecht wordt, bleek in de brainstormavonden afgelopen jaar.

Het is de kunst om de balans te zoeken tussen het sportieve element en de gezelligheid binnen de vereniging. Daarbij zullen misschien keuzes gemaakt worden die niet voor iedereen positief lijken. Daar willen we als bestuur en TC te allen tijde aanspreekbaar op zijn, dus blijf dan niet mokken of ga geen gesprek aan met anderen achter onze  rug om, maar kom naar ons toe en vraag uitleg.

We willen de leden zoveel mogelijk betrekken bij het beleid. De gehouden brainstormavonden van vorig jaar zijn daar een voorbeeld van. Een volgende mogelijkheid is volgende week zaterdag, 10 januari. Eén aspect van het beleidsplan is het vrijwilligersbeleid. Thomas van der Zwaard heeft hier een notitie geschreven die we willen bespreken met iedereen die hier binnen de vereniging mee te maken heeft. En wie heeft dat niet? We hebben alle commissies uitgenodigd om mee te praten hierover, wil je hier ook graag bij zijn, weet je welkom!

Wie we achter laten in 2014 is Lianda als onze secretaris van de vereniging. Maar we zien haar terug in 2015 …..  maar dan op andere posities in de vereniging.  Gelukkig nemen we Dineke wel mee naar 2015….

Binnen het bestuur is ook gesproken over de huidige bestuurssamenstelling. Hoe effectief is deze? Is een andere samenstelling slagvaardiger? Hier willen we dit voorjaar definitief over beslissen en deze ook in het beleidsplan terug laten komen.

Wat nemen we verder mee naar 2015?

Het 4Korfball, dit  speelseizoen geïntroduceerd, de meningen zijn er over verdeeld, maar het gaat zeker mee naar 2015.

Natuurlijk ook alle activiteiten die, soms al jarenlang bij VZOD horen: het koppelschiettoernooi, wie verslaat Arjen en Gradus?, het schoolkorfbaltoernooi op 22 april a.s., de slotdag en mixtoernooi, de verkiezing van de Vrijwilliger van het Jaar (nu nog Peter te Riele) en terug van weggeweest: het Pinkster kampeerweekend….

Naast alle zaken die we al meenemen, zijn er ook nog nieuwe ontwikkelingen in 2015?

Allereerst wil ik noemen dat we het jaar starten met twee nieuwe sponsors, FIQAS en Sanibouw. Volgende week zaterdag,  10 januari zullen beide gepresenteerd worden aan het publiek; dit gebeurt tussen de wedstrijden van senioren 2 en 1 in in de Proosdijhal, rond half vijf. Dit belooft een spektakel te worden, dus zorg dat je erbij bent. Ook de contracten worden deze dag getekend.

De ledenvergadering willen we dit jaar weer conform onze statuten houden, binnen zes maanden na afloop van een kalenderjaar. Om goed aan te sluiten bij het korfbalseizoen is deze gepland voor juni 2015. Een exacte datum is er nog niet.

Daarna werd een gezamenlijke toost uitgebracht op een gelukkig, gezond en sportief 2015!