Afgelopen zaterdag mocht koploper VZOD op bezoek bij in de onderste regionen verkerende DSO uit Alkmaar. DSO is een ploeg waarvan bekend is dat ze de eerste helft vaak goed partij geven maar in de slotfase regelmatig de winst door hun vingers laten glippen. De bezoekers uit Kudelstaart hadden zich voorgenomen om vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief te nemen en direct de bedoelingen duidelijk te maken: een overwinning behalen die niet ter discussie stond.

In die opzet leken de blauw-zwarten uit Kudelstaart na 6 minuten geslaagd, want via onder andere twee doelpunten van de sterk spelende Bart Verheul stond er een 1-5 stand op het scorebord. DSO, wakker geworden na deze snelle achterstand, kwam langzaam wat beter in de wedstrijd, daarbij geholpen door het niet altijd even zuivere spel van de bezoekers. Eenmaal wisten de Alkmaarders de achterstand te verkleinen tot twee punten, 4-6. VZOD hield echter het initiatief en door een goede rebound bleef de bal lang in de aanval. Bart Verheul maakte een mooie doorloopbal waarbij hij verdedigd werd door de andere heer van DSO, hierdoor stond Eric Spaargaren vrij achter de korf. Verheul wist de bal bij zijn teamgenoot te krijgen waarna Spaargaren de hem geboden kans feilloos benutte. Met nog een minuut te spelen was de stand 6-9. In die laatste minuut bracht VZOD, via afstandsschoten van Martijn Vervark en Eric Spaargaren de stand op 6-11. Een juiste weergave van de krachtsverhoudingen op dat moment.

Direct na de thee bracht VZOD de stand voor de eerste maal op een marge van 6 doelpunten. De thuisploeg leek in te zien dat de wedstrijd op basis van korfbal technische kwaliteiten niet gewonnen ging worden en hanteerde steeds vaker “de botte bijl”. De scheidrechter trad hier onvoldoende tegen op en dit leidde tot irritaties bij de Kudelstaarters. Coach Frits Visser had voorafgaand aan dit duel al gewaarschuwd: “Blijf je eigen spel spelen en laat je niet verleiden tot het meegaan in provocerend gedrag, de enige ploeg waarvan je vandaag kan verliezen ben je zelf”.

Eerste slachtoffer hiervan werd Thomas van der Zwaard. Hij werd bij het maken van een doorloopbal hard tegen de paal gesmeten, hierbij liep hij een bovenbeen blessure op. Hij speelde nog wel verder maar werd later gewisseld voor Frank van den Berg. Josine Verburg, meestal goed voor een aantal doelpunten zat niet lekker in de wedstrijd, het is wel de kracht van dit team dat anderen deze taak dan kunnen overnemen. Alle basis spelers kwamen deze wedstrijd tot scoren. Met nog een kwartiertje te spelen had VZOD zichzelf weer onder controle en vergrootte de voorsprong, onder andere door twee doelpunten van de goed spelende Jessica Zijerveld, binnen 4 minuten van 11-16 naar 11-20. Dit was overigens voorlopig de laatste wedstrijd van Jessica want zij wordt deze week geopereerd aan haar knie en is voor langere tijd niet inzetbaar. Deze wedstrijd kreeg voor de bezoekers nog een vervelend einde doordat ook Eric Spaargaren nog een enkelblessure opliep.

Na 60 minuten was de stand 15-24, en daarmee staan de Kudelstaarters nog steeds aan de kop van de ranglijst. Volgende week komt het op de onderste plaats staande DKV op bezoek in de eigen Proosdijhal. Daarna is het tijd voor de ‘kalkoen’ en gaat de competitie 10 januari verder met de thuiswedstrijd tegen SDO uit Hillegom.